Article ‘Kenapa BN Mahu Sangat Rampas Kelantan’ – Take 3


Continuing my expansion of the above article, I thought I would comment on the map that is displayed in the article.

Peta rangkaian hidrokarbon Semenanjung Malaysia

First thing I would like to point out is that the author says the green and blue line represents an oil transportation system.

At the moment, peninsular Malaysia has no oil transportation system. And there are no plans to have a consumer level transportation system (i.e. from refinery to distribution centre, to being piped into petrol stations and the like).

However, the blue line can be said to represent the Peninsular Gas Utilization (PGU) routing. To quote from the website:

“Through its listed subsidiary PETRONAS Gas Bhd, PETRONAS has since 1984 been implementing the three-phase Peninsular Gas Utilisation (PGU) project, an infrastructure development project to process and transmit natural gas fed from the fields offshore Terengganu to end-users in the power, industrial and commercial sectors. The entire PGU system now spans over 1,700km, comprising main gas transmission pipelines, supply pipelines and laterals.”

Peta PGU

That covers the blue pill. Let’s chat about the green pill some other time.

10 Responses to Article ‘Kenapa BN Mahu Sangat Rampas Kelantan’ – Take 3

  1. Hasbullah says:

    Saya anak Kelantan dari perantauan keje cari makan sini suka sangat kalu BN memerintah di kelantan. Nik Aziz jah hok molek hok lain ada niat lain jgk. Sama jah Pas ko BN. Tapi kalu guna sentimen agama untuk tipu orang ni maknanya jahat dari BN la. Sebut jah politik mesti ada sandiwara tapi kalu bersandiwara dalam agama ni jahat macam iblis lagi rasanya. Semoga saya dapat balik ke kelantan untuk berkhidmat memajukan oil and gas kelantan. Dari Ethylene Cracker Complex, Shell Eastern Petroleum, Singapore.

    • WMR says:

      Mung ni gong, baghu jadi kuli batak di Singapore berlagok. Mu ingat sikit BN tak merentah Singapore tapi maju. tu menunjuke BN tok pandai perentah, tok guru tak dok pitih buleh bayar hutang.

  2. salleh says:

    FYI, Gas from the existing field is sold to Thailand because they can offer more that other people, if the gas is to be sent to Kelantan then routed to Thailand, what would be the infrastructure cost? Can the profit from gas sales cover the infrastructure cost? Futhermore the site mention falls under Malaysian Thai Joint Development Authority and both goverment has to agree on it. It is a complex case as it involved the laws of 2 country.

  3. Salak says:

    “…if the gas is to be sent to Kelantan then routed to Thailand…”

    The fundamental issue is the location of the deposit which would determince and declare the rights of ownership.

    Undoubtedly, managing sales and production is important and it’s irrelevant how its done, ie, the alternative most economic to use. The absolute question, whose resources, asset or rights are involved, so that due rights are appropriately distributed. Anything less, is theft, robbery and piracy.

  4. Fadzli says:

    Every month I back to Kubang Kerian and witness the progress of the kota bharu …Compare to kuala terengganu,just like “budu” and “mayonise” .Just to mention that KPI for economic (micro) for kelantan are numbers of SMI & supermarkets,amount of saving ( ASB & Tabung Haji)and assets such as buildings belong to malay bumis…You can see from the name of bulding..and the jewel & gold trade..So, oil and gas just a bonus for kelantan and not affected since the state willing to survive without stupid flip flop federal governent…living in kota bharu is better than kemaman in term of cost/food/ . The state government had pass her first test and succes…Managing the state without money from federal is a tought job..
    so far there are no buldings collape within 1 year at kelantan except my “reban ayam” for SUKMA at Gong Badak,London..

  5. apes says:

    hanye ank klantan yang bodoh dan buta sahaja tak boleh nampak pembangunan di kelantan yg jln kan tnpa bantuan dari kerajaan pusat dan cube compare kemajuan negeri kelantan dan negeri-negeri yg d perintah BN yg mndapat bantuan penuh kerajaan pusat. berhubung isu royalti lg terang2 kerajaan negeri dianiaya dengan memanipulasi kan had rakyat kelantan…cube semua rakyat kelantan yg semua bijak-bijak dalam hal duniawi ini fikir2kan siapa yg baek and siape yg berhati busuk…….

  6. apes says:

    kenapa bn nak sgt klantan pasal klntan dah maju di bawah pemerintahan tok guru and klantan negeri yg paling kurang hutang(hutang yg ditinggalkan kerajaan BN 20thn lps) dengan krjaan pusat. BN juge menyedari klantan mempunyai sumber petroleum, itu yg menyebabkan BN glekan sgt kelantan

  7. amosayeklate says:

    anak klate yg tak nampak atau tak rasa pmbangunan di klate samalah macam anak klate yg dah tak pandai kecek klate mentang2 bkerja dan kenal dan rasa nikmat hidup di negeri2 luar klate. mereka ni jenis lupa diri dan asal-usul. sepatutnya sama-sama memajukan negeri tanah tumpah darah, negeri asal-usul tok-nenek, tak kiralah siapa yg memerintah asalkan perintah dgn baik, tak makan pitis rakyat, tak buat projek mbazir. dok kutuk org tu org ni tak dak pekdah 1 sen berkarat belah tujuh pun. kalu negeri mundur, sendiri juga mundur. kalu negeri maju, sendiri juga maju.

  8. belacan says:

    saya setuju sangat yang dikatakan oleh rakyat kelantan,hanya yang tak sedar diri jer yang tak tahu kehidupan rakyat kelantan…apa2 pun jangan kutuk seagama sendiri jika tak beramal

  9. nizamer says:

    very like Kelantan although belum maju, taraf hidup di sana masih rendah. tanah pn masih murah. apa2 bisnes memang bole jalan .itu la yang dikatakan duniawi tenang, akhirat menang. di negeri/negara yang dah bertambah maju pun,people kadang2 tiada masa untuk ingat pada God coz kerja. Kelantan bukan tak mahu kemajuan, tapi mereka tahu, setiap kemajuan, pasti ada kebinasaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: